Vid samtal om äldre artister och sångare ställs ibland frågan om personen fortfarande är i livet. Lasse Lönndahl var en sådan person som successivt föll i glömska. Han blev dock ordentligt
ihågkommen och uppmärksammad när han fyllde 90 år för några år sedan. Men på annandag jul år 2022 lämnade han jordelivet.
Snabbfakta om Lasse Lönndahl
Född | 1928 |
Döpt till | Lars Gunnar Lönndahl |
Yrke | Sångare och skådespelare |
Aktiva år | 1947 – 2018 |
Utbildning | Musikhögskolan i Stockholm |
Lasse Lönndahl och föregångare
I takt med att radion blev varje hems egendom under början av 1900-talet, kunde skönsjungande män och kvinnor bli välkända för det svenska folket. Men det gällde att vara uppmärksam. Sveriges Radio hade utsändningar på en enda kanal och grammofonmusik begränsades till endast en så kallad grammofontimme om dagen. Listan över skivor som skulle spelas publicerades i dagstidningarna i förväg. Av det som då betecknades som populärmusik, spelades oftast en enda skiva. Resten var militärmusik och klassiska stycken.
Bland tidiga grammofonsångare fanns bland andra Sven Olof Sandberg, Ulla Billquist och Harry Brandelius. Och år 1952 dök en ny sångare upp på en klar himmel, nämligen Gösta “Snoddas” Nordgren med sin melodi “Flottarkärlek”. I takt med att artisterna blev kända via radion blev det vanligt att de uppträdde i landets olika folkparker, som på den tiden fanns i de flesta tätorter. Till och med Frank Sinatra har uppträtt i svenska folkparker även om det inte blev någon succé.
Lasse Lönndahl kom ut med sin första grammofonskiva år 1949. Melodin “Tangokavaljeren” var hans första hit. Under 1950-talet blev han sedan känd som en “tonårsidol” trots att han själv vid det laget redan var över tjugo år.
Listan över hans låtar blev lång och här följer några av de mest kända i hans tidiga karriär:
- Cindy min Cindy
- Volare
- Piccolissima serenata
- Tulpaner från Amsterdam
- Kärleksbrev i sanden
- I dina kvarter
Etta på Svensktoppen med “Midnattstango”
Till slut insåg Sveriges Radio att speciellt ungdomen ville ha mer populärmusik på radion och programmet “Svensktoppen” introducerades. Till att börja med spelades programmet in på lördagseftermiddagar, men successivt kom programmet att förändras. En av de artister som ständigt återkom på listan var Lasse Lönndahl och den första succén var “Midnattstango”. Under årens lopp hade han 37 låtar på “Svensktoppen”.
Med sina framgångar som sångare följde en rad andra uppdrag. Vid början av 1960-talet ledde han ett radioprogram från Gröna Lund kallat “Lasse på Grönan”. Programmet sändes live med 20 000 besökare på plats och med en miljon radiolyssnare. Lasse uppträdde ofta tillsammans med andra välkända och omtyckta sångare som Towa Carson och Gunnar Wiklund och de har tillsammans gjort folkparksturnéer.
Lasse spelade även med i ett antal filmer, men i ärlighetens namn kommer de nog inte att räknas bland de klassiska svenska filmerna. Här följer några av filmtitlarna:
- 69:an, sergeanten och jag
- Åsa-Nisse flyger i luften
- Resa i toner
- Svängning på slottet
- Ung och grön
- Dessa fantastiska smålänningar med sina finurliga maskiner
Dokumentär om Lasse Lönndahl
Hur kunde Lasse bli så omåttligt populär? Viktigast av allt var naturligtvis att han kunde sjunga. Han hade dessutom fått musikalisk utbildning. Visserligen blev han utsedd till tonårsidol men han var säkert lika populär hos den äldre publiken. Åtminstone hos de som idag är över sextio år. Han såg bra ut och något “snäll”, vilket säkert bidrog till att han ansågs vara en svärmorsdröm.
Hans barndom var inte okomplicerad. Hans föräldrar skildes tidigt och han blev uppfostrad tillsammans med sina tre syskon av deras mamma Sally. Livet har inte heller alltid varit en dans på rosor. Ett av Lasses barn rapporterades död år 1970. Dottern Malin dog tillsammans med sin mamma i en bilolycka i USA.
På sin ålders höst kunde Lasse glädja sig åt att träffa sin dotter Helena och sina barnbarn. I en intervju som gjordes när han fyllde 90 år berättade han att numera inte längre sjöng ens för sig själv men att han inte kände av några ålderskrämpor eller kände sig speciellt sjuk.
I en dokumentär berättade han många anekdoter, exempelvis den om Lasse Berghagen och låten “Teddybjörnen Fredriksson”. När den sången skulle framföras för första gången fick Lasse Lönndahl sjunga den, för att den skulle få så många lyssnare som möjligt. Ett verkligt hedersuppdrag för en artist som dessutom fått en rad andra utmärkelser:
- Tio gånger utsedd av Aftonbladet till Sveriges populäraste sångare
- Tilldelats graden HWH som är den högsta inom Stallbröderna
- Illis quorum av 8:e graden av konungen för sina insatser inom musiken.