De allra flesta svenskarna runt om i landet har någon gång besökt och handlat på ett Rusta. Det är en vanligt förekommande butik som idag har 178 varuhus i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. 106 av dem finns i Sverige, så du har säkerligen sett dem här och där.
Du vet säkert redan även om deras storhet och att de har ett brett sortiment, billiga priser och generösa öppettider. Dock vill vi ändå i den här texten ge en rejäl genomgång om vad Rusta har för historia, faktan om Rusta, samt hur varuhusen ser ut och fungerar idag. Vi lyfter även en del kritik som Rusta har fått och tips inför dina framtida Rustabesök.
Så om du vill veta mer om den folkkära butikskedjan och vad du bör tänka på innan du besöker den, läs mer här!
Rusta historia
Rusta AB grundades i Sverige år 1986 av Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell. Det första varuhuset var i Gävle och fick sitt nuvarande namn året därpå, år 1987. Bara fyra år senare, år 1990, fanns det 10 varuhus i Sverige och över 70 medarbetare.
År 1998, när Rusta bara funnits i 12 år, öppnade det första distributionskontoret i Kina. Efter det fick Rusta fyra till kontor i Asien, och samtliga hanterar kvalitetskontroll, inköp, orderuppföljning och inspektion av produkterna som blir tillverkade i Asien. Kontoren i Asien är dessutom delaktiga i produktutvecklingen som Rustas inköpsavdelning driver med leverantörer.
Ett år efter Rusta utökat sin verksamhet till Asien, år 1999, blev Rustas första TV-reklam sänd på svenska TV-kanaler. Det ökade intresset för kedjan ytterligare och Rusta fick allt mer utrymme och igenkänning.
Det dröjde dock till hösten 2014 innan Rusta etablerade sig i Norge med 5 varuhus som sedan ökade till allt fler. 2017 dök Rusta upp i Tyskland med flera varuhus, och 2018 köpte Rusta upp den finska butikskedjan Hong Kong som hade 24 varuhus. Namnet byttes inte ut förrän 2020, men sortimentet blev direkt efter köpet i enlighet med Rustas.
Bara tiden kan visa vad som kommer att hända med Rusta härnäst, men med tanke på dess fortsatta framgångar kan vi ana att framtiden är ljus.
Rusta idag
Huvudkontoret ligger i Upplands Väsby och där finns företagets inköps-, kvalitets-, marknads-, HR-, IT- och ekonomiavdelningar. Rusta har även ett kontor i Oslo och 5 i Asien, som tillåter närmare samarbeten med utländska leverantörer och samarbetspartners. Det finns även ett centrallager utanför Norrköping på 120 000 m2, och det lagret sköter distributionen till varuhusen.
Rusta är sin egen importör och grossist vilket gör att de kan undvika dyra mellanhänder. Det, i sin tur, är en bidragande faktor i det billiga priserna och att företaget ändå fördubblar sin omsättning vart femte år. Den effektiva logistiken som det innefattar innebär även lägre utsläpp, vilket är bra för miljön.
Inom företaget är hållbarhetsarbetet ett stort fokus och de är stolta över att vara en förebild i branschen. De arbetar bland annat efter FN:s globala målsättningar och principer, vilket också gör det enkelt för konsumenten att göra rätt val ur en klimatsynpunkt. De tar bara in produkter som konsumenten med gott samvete kan köpa med sig hem. Rustas hållbarhetsarbete innefattar dock även andra områden såsom produktion, distribution, arbetsförhållanden, klimat och miljö. De arbetar både brett och med stor medvetenhet.
Ännu en anledning till att de kan hålla så låga priser utan att behöva köpa in produkter med dålig kvalité eller onödigt stor miljöpåverkan är därför att inköpen är i så stora volymer. Varuhusen är dessutom ofta placerade utanför stadskärnorna vilket gör att hyrorna är lägre och parkeringsplatserna fler. Det är också bidragande i både pris, miljöpåverkan och logistiken.
Sortimentet hos Rusta
Sortimentet är brett och spretigt, och svårt att redogöra för i korthet. Men de största kategorierna är följande:
- Möbler och inredning – i det ingår dekorationer, textilier, mattor, lampor och belysning, hushåll, hushållsapparater, städ och badrum. Här är det extra populärt med Rusta mattor och Rusta gardiner.
- Gör det själv – här finns tapeter, inomhusfärg, el och klimat, verktyg, redskap, flytt och förvaring, bil och golv. Bästsäljare i den kategorin är framför allt Rusta tapeter.
- Fritid – inom det samlingsnamnet finns resa, träning, husdjur, hemelektronik, present och papper, fritid utomhus och leksaker.
- Skönhet och hälsa – i den kategorin ingår kroppsvård, accessoarer, träning och hälsa, hårvård, munvård, doft, hudvård, ansiktsvård och kläder.
- Trädgård – här är endast markiser en subkategori men under trädgård finns även en rad andra dekorationer, verktyg, prylar och tillbehör. För att inte tala om Rusta utemöbler.
- Jul – under höst- och vintermånaderna finns det i den här kategorin julgranar, juldekorationer, advent, julbelysning inomhus, julbelysning utomhus, julpapper och pyssel, jultextilier och nyår.
Utöver de kategorierna finns det även en hel del annat som inte står listat. Några exempel är ätbara snacks och godis samt drickor. Under kategorierna finns dessutom mycket oväntade överraskningar, som exempelvis sällskapsspel, fiskedrag, tofflor, vitamintabletter och garn.
Kritik mot Rusta
Våren 2014 blev Rusta anmäld till Diskrimineringsombudsmannen då en nyanställd blev utsatt för homofoba trakasserier. Företaget fick då medge omständigheterna och betala en ersättning till den trakasserade mannen.
2021 var Rusta även ett av flera svenska företag som blev kritiserade i en rapport från organisationen Swedwatch. Kritiken gällde då dåliga arbetsvillkor i fabrikerna i Kina som tillverkar varor åt företaget. Dock medgav Swedwatch att Rusta var ett av företagen som tog mest ansvar för att arbetsförhållandena i Kina skulle bli bättre. Det arbetet började de med redan innan 2005 och det fortsätter än idag.
Det finns däremot fall då enskilda arbetare i Sverige påstått att de haft en bristande arbetsmiljö i varuhusen av olika anledningar. De har dock aldrig fått särskilt stort utrymme i media och därför är de fallen varken omtalade eller noggrant utredda.
Tips inför ditt besök på Rusta
Vårt första tips inför ditt besök är att skriva en inköpslista på saker du behöver eller åtminstone bör fokusera på. Det breda sortimentet och de roliga överraskningarna kan nämligen snabbt dra till sig din uppmärksamhet och distrahera dig från det du verkligen är ute efter. Det är roligt att vandra runt i de stora varuhusen och titta på alla varor, men du ska inte behöva glömma det huvudsakliga syftet med ditt besök.
Det andra tipset är att du har ett bra färdmedel både till och från varuhuset. De ligger ofta som sagt en bit utanför stadskärnan och vi kan nästintill garantera att du kommer att köpa mer än du tänkt dig. Så lägg en extra tanke på hur du ska resa dit och frakta dina inköp hem igen.
Ett tredje tips är att åka vid en tidpunkt när du inte behöver stressa. Rusta öpptettider är generösa både på vardagar och helger, men det betyder inte att du alltid har tiden på din sida. Kanske är det extra många andra besökare där vid särskilda tidpunkter, eller också har du specifika tider som kan bli stressiga. Glöm inte att besöket antagligen kommer ta längre tid än du tänkt dig, då det finns så mycket att se och välja bland. Ingen avdelning går att missa!
Till sist vill vi helt enkelt önska dig lycka till. Vi hoppas att den här texten varit till hjälp och att du känner dig upplyst angående Rusta som företag och deras utbud. Det bästa är dock alltid att åka dit själv, så får du skapa en egen uppfattning och egna upplevelser.
Ha det så kul!