Ett restaurangbesök kan innebära så mycket mer än bara god mat. Utformat på rätt sätt är det även en 360-gradig erfarenhet med dofter, synintryck och smaker som ger dig en upplevelse för livet.
Är du en äventyrslysten foodie som gillar att resa? Då har du hittat rätt. I detta inlägg kan du läsa om spännande, annorlunda och engagerande mat- och restaurangupplevelser från världens alla hörn – från hisnade höjder till äventyr under vattenytan.
Stilla hungern 257 meter upp i luften
Vem vill inte kunna njuta av en fantastisk utsikt under middagen? De som är intresserade i världen av online casinon kan göra slag i saken och uppleva ”the real deal” i Las Vegas – kombinerat med en oförglömlig upplevelse i restaurangen Top of the World. Som namnet antyder kommer du kunna se så långt ögat når i denna roterande restaurang drygt 257 meter ovanför den glittrande Nevada-strippen. Här råder en strikt klädkod och det gäller att boka bord i förväg för att säkra din plats. Men det är värt ansträngningen, eftersom en kväll här är verkligen glamorös och spektakulär.
Världens mest romantiska middag i Eiffeltornet?
Vad sägs om att äta middag i världens mest romantiska stad, i världens mest romantiska sevärdhet? På restaurangen Le Jules Verne i Paris äter du fantastiskt gott i självaste Eiffeltornet. På denna gourmetrestaurang 123 meter ovan den franska huvudstaden blir du serverad fantastisk fransk cuisine medan du njuter av utsikten över floden Seine och de pampiga boulevarderna. Lyxigare än så kan det inte bli.
Ät middag med fötterna dinglandes 50 meter upp i luften
Om du är ett fan av höjder men föredrar en lite ”friare” matupplevelse är konceptet Dinner in the Sky något för dig. Denna mobila restaurang har sedan 2006 erbjudit sina besökare hisnande vyer och fantastiska smaker – uppe i fria luften 50 meter ovanför markytan. Venedig, Grand Canyon, Dubai och Paris är bara några av alla platser som besökts av detta minst sagt hisnande koncept. Som restaurangbesökare blir du ordentligt fastsäkrad vid din stol innan du och dina middagskompanjoner tillsammans med bord och servitörer blir upphissade i det blå.
Dinera ovanför molnen i Chamonix
Vår sista anhalt uppe i luften ligger bland molnen på Le 3842, en av världens högst belägna restauranger, i Chamonix, Frankrike. Själva byggnaden i sig, täckt i snö och rimfrost, är imponerande där den på sin alptopp tronar 3 842 meter över havet. Beroende på vädret möts du antingen av en spektakulär panoramavy över alplandskapet eller ett molntäcke som breder ut sig strax under restaurangens balkonger. Här äter du traditionell, fransk mat i världsklass innan du tar den vykortsvackra linbanefärden ner. Perfekt om du vill ladda upp några coola nya bilder till ditt Instagram-konto eller letar efter en ny profilbild.
Simma till en av Afrikas mest kända restauranger
För den som föredrar lägre altituder, men som ändå inte säger nej till ett äventyr, är ett besök på Zanzibars restaurang The Rock att rekommendera. Denna lilla inrättning som specialiserar sig på fisk- och skaldjur, ligger som namnet antyder på en liten klippa mitt ute i havet utanför Pingwe Beach i Michamvi. Hur du tar dig till den hypade restaurangen varierar under dagen: vid lågvatten kan du helt enkelt vada dit medan högvattnet gör att du får simma eller ta en roddbåt. Den lilla klippan var en gång i tiden en utpost för lokala fiskare, och än idag levereras dagligen färsk fisk till den unika restaurangen.
Ät middag under vattenytan på Maldiverna
Om du inte nöjer dig med att äta strax ovanför vattenytan kan du ta dig under. Bege dig till Maldiverna för att äta en avsmakningsmeny på dryga 2 600 kronor med fiskar simmande ovanför ditt huvud på 5.8 Undersea. Denna lyxrestaurang ligger i vattnet vid Hurawalhi Island, exakt 5,8 meter under havsytan och är världens största undervattensrestaurang helt gjord i glas med plats för 20 personer. Belägen bredvid ett korallrev kan du som besökare inte bara äta mat i världsklass utan även förundras över hur det omgivande undervattenslandskapet skiftar i takt med att solen går ner.
En underjordisk matupplevelse i Istanbul
Sist men inte minst fortsätter vi ner under markytan till restaurangen Sarnic i Istanbul. Denna imponerande sal med sex massiva stenpelare och högt i tak byggdes redan under romartiden i dåvarande Konstantinopel med syftet att fungera som en vattenförsörjande cistern. I dag kan du avnjuta läckra turkiska och medelhavsrätter i den minst sagt unika, 1 500 år gamla miljön som ger en känsla av uråldrig visdom genom dess djupa historia.
Dessa sju matupplevelser kommer garanterat bjuda på en annorlunda måltid – oavsett om du väljer att stilla hungern uppe bland molnen eller nere på marken. Lägg dessa platser på minnet inför nästa gång du är på resande fot för att uppleva ett restaurangbesök utöver det vanliga. Alla ställen är värda att besöka minst en gång i livet.