Årsta havsbad – där fastlandet övergår i skärgård

0
79
SUMMER

Årsta havsbad är sedan 2015 en egen del av Haninge kommun. Det utgörs av en så kallad sommarstad bestående av cirka 850 stugor där majoriteten är sommarstugor. För dig som söker ett sommarparadis nära Stockholm är detta den perfekta platsen att leta på.

Korta fakta om Årsta havsbad

LiggerSöder om Stockholm i Haninge kommun
StorlekUngefär 850 stugor
PrisbildDe senaste åren har det sålts objekt i spannet mellan 2 och 6 miljoner kronor
VarförSommarnöje eller åretrunt-boende nära Stockholm

Väder i Årsta havsbad

Årsta havsbad har, som resterande kustlandskap i södra och mellersta Sverige, ett så kallat maritimt klimat. Det innebär att somrarna är svala och vintrarna förhållandevis milda och fuktiga. Då östkusten som regel är förskonad från kraftig vind, brukar klimatet sommartid vara ljummet och behagligt. Enligt SMHI har Årsta havsbad en högsta medeltemperatur på 20 grader i augusti månad. 

Det väder som råder i Årsta havsbad sommartid enligt SMHI påminner mycket om det som finns i övriga östersjölandskapet i stort. Vattentemperaturen i Östersjön blir dock inte lika hög som den i insjöar. Som lägst är temperaturen som regel under vintermånaderna januari och februari, då snö förekommer i stor omfattning på land, och is ofta tänker kustremsan. Om du planerar att besöka Årsta havsbad med båt, bör du undvika detta under vintermånaderna på grund av risken för isbildning.

Årsta havsbad, är något till salu?

Då och då kommer fastigheter ut till försäljning i Årsta havsbad. Då området emellertid är relativt begränsat, är utbudet litet. En sökning på Hemnet, Årsta havsbad, visar att under perioden 2020 till 2022 har ett drygt fyrtiotal fastigheter bytt ägare. Området anses attraktivt, dels på grund av närheten till hav och natur dels till följd av närheten till Stockholm. Trots det får prisbilden ses som rimlig, givet läget nära storstadens centrum.

I Årsta havsbad finns matbutik, men behöver du göra större inköp är Haninge Centrum bara en kvarts bilresa bort. I närheten finns även en fin golfbana och fina friluftsområden. Är du båtägare finns utmärkta dagsutflykter inom räckhåll, till exempel kan du utan problem, från hamnen i Årsta havsbad, nå Utö inom någon timme. I Årsta havsbad finns restaurang, eller restauranger faktiskt. Åtminstone tre året runt-öppna restauranger fanns i området hösten 2022.

Årsta havsbad något för midsommar?

Årsta havsbad uppfyller alla kriterier för ett lyckat midsommarfirande. Närheten till havet och den vackra skärgården är synonymt med midsommar. Hela området andas Evert Taube-idyll och man kan nästan se Rönnerdahl komma skuttande. Har du stuga i Årsta havsbad, eller tillgång till en sådan under midsommar, kan du skatta dig lycklig och se fram emot ett klassiskt svenskt midsommarfirande. Skulle barnen och ungdomarna i sällskapet inte ställa sig lika positiva till midsommarmaten med sill och nubbe, finns pizzeria i Årsta havsbad inom räckhåll.

Visar sig vädret från rätt sida kan helgen med fördel tillbringas utomhus, kanske till och med i båt med kortare dagsturer i det omgivande vackra och rofyllda skärgårdslandskapet. Det är bara fantasin som sätter gränser för ditt midsommarfirande i Årsta havsbad med omnejd. Skulle du i sista stund upptäcka att du saknar något, finns matbutiker öppna långt in på midsommaraftonens eftermiddag i Haninge Centrum.

Hur är Haninge kommun där Årsta havsbad ligger?

Haninge kommun är både en skärgårdskommun och en förortskommun till Stockholm. Kommunen har från de centrala delarna goda förbindelser med Stockholm. Bor du i Årsta havsbad, går det kollektivtrafik in till Haninge centrum, men vill du resa effektivt är en bil att föredra. Denna parkerar du med fördel på en pendlarparkering för att sedan ta pendeltåg in mot city.

Norra delarna av Haninge kommun ingår i tätorten Stockholm. Likt många kranskommuner runt Stockholm finns både bättre och sämre områden. Årsta havsbad hör utan tvekan till de bättre, medan områden som Brandbergen och Jordbro präglas av nedgångna fastigheter ur miljonprogrammet. Framförallt Brandbergen har rykte om sig att vara oroligt med en hög nivå av brottslighet och kriminalitet. Bor du i Årsta havsbad har du ett avskilt läge och kommer inte att beröras av dessa problem i någon större utsträckning. I stället kan du njuta av ett liv nära hav och natur.

Det bästa med Årsta havsbad

  • Närhet till hav och natur
  • Rimlig prisbild på de hus som kommer ut till salu.
  • Pendelavstånd till jobb och shopping i Stockholm
  • Bra rekreationsområden, bland annat golfbana och strövområden