Börje Ahlstedt – 60 år av skådespeleri

0
59
FILMER1

Vi har hört honom som rövarkonungen Mattis vråla ”Jag har inget barn!”. Vi har sett honom som den överförfriskade farbrodern på ett julfirande hos familjen Ekdahl. Vi har också kunnat se honom på stora scenen på Dramaten sedan 60-talet. Det är förstås skådespelaren Börje Ahlstedt det gäller.

Korta fakta om Börje Ahlstedt

Född21 februari 1939
YrkeSkådespelare, regissör
FamiljFru Birgitta Hermann och barnen Klas och Maria Ahlstedt
Skådespelardebut1965

Jag är nyfiken gul – Börje Ahlstedts genombrott

Börjes stora genombrott för de stora massorna kan man säga kom när han var med i filmen Jag är nyfiken gul från 1967 tillsammans med Lena Nyman. Filmen fick stor uppmärksamhet framförallt för att den var kontroversiell för sin tid. Den är starkt samhällskritisk och har blivit en kultklassiker – i synnerhet i vänsterkretsar.

Vilgot Sjöman, som skrev och regisserade filmen, ville utforska gränserna för vad som kunde visas på film. I filmen hanterar teman om både politik, pengar, våld och sex. Några av de scener som skapade mest kontrovers var just de explicita erotiska scenerna vilka ansåg väldigt vågade för tiden.

Börje Ahlstedts mest kända filmer

Sedan debuten har Börje gjort en uppsjö av filmer, av vilka flera har blivit stora svenska filmklassiker. Den bevandrade förstod förstås att familjen Ekdahl som nämndes inledningsvis syftar till Ingmar Bergmans julklassiker Fanny och Alexander. Börje Ahlstedt spelar där en av bröderna Ekdahl som får sägas är gravt alkoholiserad (det är han inte heller ensam om i familjen Ekdahl). Han behandlar även sin tyska fru, spelad av Christina Schollin, på ett mer eller mindre avskyvärt vis.

Nästa klassiker Börje medverkat i är en barnkär favorit – Ronja rövardotter. Han spelar där Ronjas far, rövarkonungen Mattis, och härjar över Mattisborgen. Det var den gladlynte Tage Danielsson som regisserade filmen. Börje har berättat i sina memoarer om hur regissören under inspelningen av filmen gav honom ett hedervärt uppdrag. Han och kollegan Allan Edwall fick uppdraget av Tage att åka runt till olika sjukhus för att sprida berättelser och glädje till de gamla och sjuka.

Det är kanske inte konstigt att Börje hunnit med flera filmklassiker – han har nämligen medverkat i uppåt 40 filmer i sin karriär. Och inte bara det, han har också gjort närmare 20 tv-serier. 

Ett urval av hans filmografi är:

  • Troll (1971)
  • Ägget är löst! (1975)
  • En handelsresandes död (1979)
  • Amorosa (1986)
  • Söndagsbarn (1992)
  • Exit (2006)

Börje Ahlstedt i tv

Börje har inte bara synts på den stora duken, han har även gjort mängder av framträdanden i tv. Han har gästat Mia Skäringer på Grötö. Han har varit på i Fångarna på fortet. I fyra år spelade han en av de omtyckta karaktärerna på fortet – den mystiske gåtställaren Fader Fouras. De tävlande kändisarna skulle i varje program skicka upp var sin tävlande till Fader Fouras torn där de skulle svara på en klurig gåta. Den vinnande – det vill säga om någon lyckades klura ut gåtan – belönades med en nyckel. Börje slutade i programmet 2017 men sa att programmet var det roligaste han gjort på 50 år.

Börje Ahlstedts offentliga gräl

Ytterligare ett tv-program Börje medverkat i är Stjärnorna på slottet. Börje var med i programmets första säsong från 2006 tillsammans med Maud Adams, Peter Harryson och Mona Malm – alla skådespelare – samt sångaren Sven-Bertil Taube. 

Säsongen blev tumultartad då alla Börjes programkollegor beskrev hur frustrerade de blev tillsammans med Börje – och att de till och med var rädda för honom. För tittarna kulminerade det i ett storbråk mellan Börje och Peter Harryson då Börje hånade Peter angående hans karriär. I kvällstidningarna har man i åratal kunnat läsa att de båda fortfarande inte pratar med varandra.

Ett annat av Börjes gräl som nått allmänheten är det mellan honom och poddaren Alex Schulman – känd främst för sin podd med Sigge Eklund ”Alex och Sigge”. Schulman har berättat hur Börje verkar hysa agg mot honom. I ett radioprogram har Schulman berättat hur Börje på en fest knuffat till honom för att sedan illasinnat ha viskat ”En dag ska du få igen” i hans öra. En gest som gjorde Schulman förbryllad då han inte haft någon aning om vad det är Börje ska ge igen för.