Fallet Fritzl: Var är Elisabeth Fritzl nu?

0
113
basement 2

År 2008 chockades världen när det kom fram att en far hade hållit sin dotter fången i 24 år i sin källare utan att det upptäcktes. Och det var inte allt. Under fångenskapen blev hon misshandlad och sexuellt utnyttjad upprepade gånger. Mer än ett decennium har gått, och många undrar var flickan som bodde i källaren befinner sig. Så var är Elisabeth Fritzl idag?

Snabbfakta om Elisabeth Fritzl

NamnElisabeth Fritzl
Föddden 6 april 1966
FöräldrarRosemarie och Josef Fritzl
NationalitetÖsterrikisk

Vem är Elisabeth Fritzl?

Elisabeth Fritzl föddes den 6 april 1966 i Österrike som dotter till Josef Fritzl och Rosemarie Fritzl. Hon är den yngsta av sex syskon, tre bröder och tre systrar. Eftersom hon var yngst i familjen stod hon sina föräldrar, särskilt sin far, mycket nära.

Flickan i källaren försvann den 28 augusti 1984, när hon precis hade fyllt 18 år. Hennes mor var orolig och lämnade in en anmälan om försvunnen person för att ta reda på var hennes dotter befann sig. Det kom dock ett brev, som påstods komma från Elisabeth, där det stod att hon hade tröttnat på hemmet och rymt. Enligt hennes pappas uttalande till polisen visste han inte vart hon kunde ha tagit vägen, men att hon troligen hade gått med i en religiös sekt. Han uppgav att hon hade nämnt en sådan historia tidigare.

Grundläggande fakta om Elisabeth Fritzl

  • Född: den 6 april 1966
  • Födelseort: Amstetten Distrikt, Österrike
  • Nationalitet: Österrikisk
  • Etnicitet: Vit
  • Föräldrar: Rosemarie och Josef Fritzl
  • Gift med: Thomas Wegner

Elisabeth Fritzl: hennes historia

Elisabeth Fritzl utsattes för ofattbara fasor av sin far när hon hölls fången i den kalla och fuktiga källaren i deras hus i 24 år. Sommaren var värst för henne eftersom källaren då blev en outhärdlig bastu.

Lyckligtvis för henne levde hon för att berätta historien efter att ha hittat ut efter 24 år. Hennes kidnappare avtjänar nu ett livstidsstraff för sina brott, men folk undrar fortfarande över Elisabeth.

Flykt från fångenskap

 I en märklig vändning släppte Josef Elisabeth från källaren för att träffa sin dotter den 26 april 2008, för första gången på 24 år. Och det var så allting utvecklades, och hemligheten som Josef hållit i 24 år kom ut. Elisabeth Fritzl berättade hela historien för polisen, och hennes far arresterades senare. Efter Josefs arrestering släpptes samtliga Elisabeths barn, som hon fött i fångenskapen, (däribland Kerstin Fritzl och Monika Fritzl) och Rosemarie Fritzl flydde från hemmet.

Var är Elisabeth Fritzl nu?

Folk har undrat var Elisabeth Fritzl befinner sig efter sin fruktansvärda 24-åriga historia. Och det faktum att hon blev tyst efter att händelsen kom ut har gjort att andra till och med frågar sig: ”Överlevde Elisabeth Fritzl?”. I dag lever Elisabeth under en ny identitet på en hemlig plats som identifierats som ”Village X”. Hennes nya hem står ständigt under kameraövervakning och polisen bevakar varje hörn, så det är svårt att veta var hon befinner sig exakt. Elisabeths familj tillåter ingen intervju. Så även om Elisabeth nu är 56 år gammal togs hennes sista Elisabeth Fritzl foto när hon bara var 16 år gammal. Efter att historien om Elisabeth Fritzl i källaren kom ut greps Josef. Hans rättegång inleddes den 16 mars 2009 i staden Sankt Polten under ledning av domare Andrea Humer. Han avtjänar nu ett livstidsstraff utan möjlighet till villkorlig frigivning om 15 år.

Vad hände med Elisabeth Fritzls mor?

Rosemarie Fritzl blev chockad när hon fick reda på att hennes sedan länge försvunna dotter hela tiden hade befunnit sig i husets källare. Hon hade ingen aning om vad som hände i källaren i familjens hem i Amstetten i Österrike. Efter fasorna togs Rosemarie om hand och tros nu bo i Linz. Platsen ligger bara 30 mil från hennes tidigare hem. Dotterns relation var dock inte så bra efter att hon släppts ut eftersom hon var förkrossad över att hennes mamma trodde på Josefs berättelse om att hon hade rymt.

Var man kan läsa mer om Elisabeth Fritzl

Om du vill veta mer om Fritzl-fallet kan du vända dig till följande källor.

Elisabeth Fritzl bok

En av manga böcker om faller heter ‘Skräckens hus: berättelsen om Josef Fritzl och hans 24-åriga terrorvälde’ och är skriven av Allan Hall.

Elisabeth Fritzl dokumentär

En av många dokumentärer om fallet heter ’Monster: The Josef Fritzl Story’ (2010).

Elisabeth Fritzl intervju

Elisabeth ger inga intervjuer.

Elisabeth Fritzl Skavlan

Elisabeth var aldrig på Skavlan. En annan svensk kvinna som blev kidnappad och som ofta kallas för ’svensk Elisabeth Fritzl’ eller ”Isabell Eriksson’ medverkade dock vid ett tillfälle.