Hur gammal är drottning Elizabeth?

0
260

Drottning Elizabeth av Storbritannien fyllde 96 år i april 2022. Som den äldsta monarken i brittisk historia har hon försökt göra sin regeringstid mer modern och lyhörd för en föränderlig befolkning, samtidigt som hon behållit traditioner förknippade med kronan.

Drottning Elizabeth – 70 år på tronen

Drottning Elizabeth föddes den 21 april 1926 och har styrt Storbritannien i över 70 år.

Elizabeth föddes den 21 april 1926. Som barn fick drottning Elizabeth smeknamnet Lilibet.

 

Den 6 februari 1952, vid endast 25 års ålder, utsågs hon till regent, efter det att hennes far, kung George VI, hade dött. I sin helhet blev hon Elizabeth Alexandra Mary, officiellt Elizabeth II, av Guds nåd, av Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland och av hennes andra riken och territorier. 

 

År 2015 passerade drottning Elizabeth II drottning Victoria, som den längst regerande monarken i brittisk historia. I hela världshistorien var hon den näst längst regerande monarken efter den franske kungen Ludvig XIV.

Inte bara mamma

Drottning Elizabeth var mamma till prins Charles – numera kung Charles III – samt prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward. Hennes roll som familjemoder har emellanåt varit debatterad. Hon har setts som strikt och känslokall. Särskilt kritiserades hon för hur hon hanterade situationen efter prinsessan Dianas tragiska död i en trafikolycka.

 

Samtidigt kan man inte annat är beundra henne. Den roll hon har haft i världshistorien, som regent, är nästan utan motstycke. Hon har varit en klippa för hela det brittiska samväldet, verkligen något mer än bara mamma.

Drottning Elizabeth dödförklarad

Drottning Elizabeth var en riktig kämpe. Hon har berömts för att hon fortfarande utförde offentliga uppgifter ända in i det sista. Ett av hennes allra sista uppdrag blev att formellt utse Liz Truss till landets nya premiärminister – detta endast två dagar före det att drottningen gick bort.

 

Drottning Elizabeths slott i Skottland, Balmoral, var en av hennes favoritplatser. Det var där hon befann sig de sista dagarna, och dit som hennes familj kallades torsdagen den 8 september, för att ta farväl. Senare på kvällen kom det officiella meddelandet att drottning Elizabeth var dödförklarad.

 

Det slutgiltiga svaret på frågan “hur gammal är drottning Elizabeth?” blev i och med detta hugget i sten. Drottning Elizabeth blev 96 år, 4 månader och 18 dagar gammal. Hon är saknad av många.