Upp till 60 % av den genomsnittliga vuxna människokroppen består av vatten, vilket gör att en korrekt vätsketillförsel är avgörande för att den ska fungera korrekt. Men hur mycket vatten behöver du egentligen dricka dagligen?
I åratal har vi fått höra att vi ska dricka minst åtta glas vatten varje dag, men i verkligheten stämmer inte den rekommendationen för alla.
Hur mycket vatten ska man dricka per dag?
Hydrering är kritiskt viktigt och vätskebrist, som inträffar när kroppen förlorar mer vatten än den tar in, kan ha många negativa effekter på din kropp. Så hur mycket vatten ska man dricka?
Det finns inget universellt svar. Vattenintaget måste individualiseras utifrån vikt och du bör rådgöra med din läkare om du är osäker på vilken mängd som är rätt för dig, speciellt om du är gravid, har vissa hälsotillstånd, t.ex. sköldkörtelstörningar eller njur-, lever- eller hjärtproblem, eller om du tar mediciner som orsakar vätskeansamling, t.ex. icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller vissa antidepressiva läkemedel.
Men även en frisk persons vattenbehov kommer att variera. En allmän tumregel för friska människor är enligt Livsmedelsverket att dricka två till tre koppar vatten per timme, eller mer om du svettas kraftigt.
Gillar du inte smaken av vanligt vatten?
Det är inte bara vatten som håller dig återfuktad. Alla drycker som innehåller vatten bidrar till ditt dagliga behov. Det är bara det att vatten är ett hälsosamt och billigt val för att släcka törsten när som helst. Det har inga kalorier och innehåller inget socker som kan skada tänderna.
Om du inte gillar smaken av vanligt vatten kan du prova kolsyrat vatten eller lägga till en skiva citron. Du kan också tillsätta lite fruktjuice för att få mer smak. Te och kaffe kan också vara hälsosamt.
De enda drycker som du bör undvika i större mängder är kolsyrade drycker och juice som kan innehålla mycket tillsatt socker och mycket få näringsämnen. Smaksatta vattendrycker kan också innehålla förvånansvärt mycket socker.