I den här artikeln kommer du få lära dig mer om den här utsökta matsvampen. Vi kommer gå igenom hur den växer och andra kännetecken, olika recept hur du gör för att rensa svampen och hur du kan tillaga den.
Om du skall berätta för utländska vänner att du plockat och ätit den här svampen kan det vara bra att veta att den heter Boletus edulis på latin och på engelska heter den antingen Cep, King mushroom eller Penny bun.
Hur du känner igen en sopp
Soppar är en egen svampgrupp, vilken är fördelad över flera släkten och ungefär 80 arter. De flesta soppar växer och lever tillsammans med väldigt specifika träd. Endast ett fåtal soppar är nedbrytare eller parasiter. De här svamparna bildar sina sporer i rör på hattens undersida och det är mycket enkelt att ta bort lagret där de täta rören sitter.
De gula rören går dessutom att använda som färgmedel till ull. Rören ser du ofta som små ovala eller runda hål. En del arter av sopp kan reagera med syret och ändra färg när du skär i dem.
Hur du känner igen Karl Johan
Svampen växer allmänt i barr- och lövskog. En del år förekommer den i mycket stora mängder. Det kan hända att hatten kan bli delvis grönfärgad vid tillagning och det är som det ska vara och påverkar inte smaken. Färgen återgår till den normala när den svalnar igen.
Beskrivning
- Hatten som är välvd kan bli klibbig i fuktig väderlek och går i ljus- till mörkbrun.
- Svampköttet är vitt, men precis under huden kan det finnas nyanser av violett.
- Rören under hatten är på unga exemplar vitaktiga, men gulnar på äldre.
- Foten är vit till ljusbrun, vanligen kraftig med vita ådror.
- Smaken är mild och påminner om nötter.
Går det att förväxla Karl Johan svamp?
Nej, det är svårt att förväxla Karl Johan med någon annan svamp, men tänk på att den ibland blir kallad för stensopp. Den enda möjligheten till en obehaglig förväxling är gallsopp, men du kommer inte missta dig på smaken. Det finns ingen giftig svamp i Sverige som du kan förväxla med Karl Johan.
Däremot finns det tre andra goda matsvampar som du kan förväxla Karl Johan med. Generellt sett går det att säga att det inte finns några giftiga soppar i Sverige. Därmed inte sagt att alla är ätliga. Det kan antingen vara smaken eller konsistensen som gör dem oätliga.
Det finns dock ett undantag och det är djävulssopp. Den är däremot ytterst sällsynt och du kan inte hitta den på fastlandet. Eldsopp är också svagt giftig som rå, men tillagad är det en fullt tjänlig matsvamp som är populär utomlands.
Bäst säsong för att plocka Karl Johan
I Sverige kommer svampen under sensommaren, men förekommer ända till sen höst. Vid gynnsamt väder kan den förekomma mycket rikligt under ett par veckors tid. Karl Johan blir ofta angripen av skadedjur och parasiterande svampar, till exempel gul svampsnylting vilken täcker svampen med en illaluktande hinna.
Eftersom Karl Johan tar upp mycket vätska bör du undvika att plocka den när det är för blött ute. Gör till vana att grovrensa direkt på plats och ta bort rören på äldre exemplar eftersom konsistensen inte är lika angenäm som den övriga svampen. Du kan också se hur bra svampen klarat sig från angrepp när du tar bort rörlagret.
Rensa därefter foten från jord och smuts och se efter hur foten klarat sig från angrepp av djur. Behåll bara det som inte är angripet och lägg alltid de större svamparna längst ner i svampkorgen för att skona de mindre svamparna.
Vad gör man med Karl-Johan svamp?
Först och främst behöver du rensa svampen direkt efter att du plockat den. De flesta vill göra en grovrensning redan ute i skogen innan de kommer hem. Det finns ganska ofta mask i Karl-Johan svamp. Framför allt när de är lite större. När svampen är rensad går den att steka direkt i smör om den är delad. Även annan tillagning av Karl Johan är enkel, du kan förvälla större bitar och det går bra att frysa in den både rå och tillagad.
Karl Johan svamp går också jättebra att torka och kan med fördel användas i såser eller vilken matlagning som helst där du vill använda svamp.
Recept på en god svamppasta med Karl Johan
Smaken på Karl Johan svamp gör sig jättebra tillsammans med pasta. Så här gör du en jättegod Karl Johan-pasta för fyra personer:
Ingredienser
- Färsk pasta, 500 g (till exempel fettuccini)
- Vatten
- Olivolja
- Karl Johan svamp, 400 g
- Kantareller, 300 g
- Lök, en stor gul
- Vitlök, 1 stor klyfta
- Crème Fraiche, 3 dl
- Timjan
- Oregano
- Smör
Tillagning i tio steg:
- Koka upp en stor kastrull med vatten, lite salt och några matskedar olivolja.
- Skala och hacka lök och vitlök ganska grovt.
- Finhacka Karl Johan svampen och gör bitar av kantareller.
- Fräs upp all lök, vitlök tillsammans med svamp i en traktörpanna under några minuter. Använd olivolja och två matskedar smör.
- Tillsätt sedan 3 dl crème fraiche, lite torkad svamp, timjan och oregano. Smaka av såsen och krydda efter behov. Låt svampsåsen vila under tiden pastan kokar.
- Lägg i färsk pasta i pastavattnet. Rör om försiktigt.
- Stek kantarellbitarna i någon msk olivolja i en stekpanna några minuter. Salta och peppra dem.
- Häll av pastan när den är klar, men skölj inte.
- Blanda ihop pastan med svampsåsen, direkt i kastrullen.
- Servera pastan i skålar och strö över de stekta kantarellerna, samt grovt riven parmesan.