Lilla Istanbul – med smak av mellanöstern

0
116
ketchin2

Lilla Istanbul i Göteborg är en restaurang med inriktning på mat från mellanöstern. Lilla Istanbul restaurang ligger vid Backaplan, centralt placerad på Hisingen. Lilla Istanbul i Göteborg serverar lunch såväl som middag, och har generösa öppettider mellan klockan elva och tjugotvå. Du hinner med andra ord alltid med ett besök.

Fakta om Lilla Istanbul, Göteborg

Vad?Restaurang i Göteborg
Var?På Backaplan, som ligger på Hisingssidan av Götet
Hur?Maten lagas på vedspis
När?Varje dag mellan 11 och 22

Lilla Istanbul – lunch meny som ger mersmak

Lilla Istanbuls meny är mycket omfattande. Dagens soppa är ett billigt och välsmakande alternativ för den som vill få något värmande i kroppen. Lilla Istanbul marknadsför sig som en av få restauranger som tillagar sin mat på vedspis, vilket gör ett besök här extra intressant. Vedugnar och kolgrillar hör numera till vanligheterna på många svenska krogar och restauranger, men vedspis är inget som hör till det man träffar på till vardags. 

Lilla Istanbul i Göteborg är lunchrestaurangen som valt att låta den ordinarie menyn också utgöra meny för lunchen. Många andra restauranger serverar som bekant en mindre och mer begränsad meny vid lunch. Lilla Istanbul, Backaplan är dessutom mycket välplacerad, vilket gör den extra attraktiv för ett snabbt lunchstopp. Att behöva leta parkering under den dyrbara lunchtimmen är som många av oss vet ganska frustrerande, men vid Backaplan är det som regel gott om platser.

Lilla Istanbul, Backaplan – meny för alla smaker

Lilla Istanbul serverar något för de flesta. Många rätter finns i det trevliga meze formatet, det vill säga som små lite tapasliknande rätter. Detta gör att du har möjligheten att både kunna och våga testa något nytt. Skulle det inte falla dig i smaken, kan du beställa in något annat. Dolmar och Tabouleh hör till de kända paradrätter som du kan få i meze storlek här. 

Bland huvudrätterna finner vi både köfte och olika kebabrätter med kött av både nöt, lamm och kyckling. Man serverar också ett brett utbud av turkiska pizzor. Turkiska pizzor, eller Lahmacun som de egentligen heter, är bakade med tunnbrödet med samma namn. Till skillnad från vanlig pizza bakas de som regel inte med ost, och tunnbrödet är också betydligt tunnare än på en vanlig, traditionell pizza. Pizzorna finns med både nötkött och sucuk, som är en slags korv, samt vegetariska alternativ.

Lilla Istanbul – priser som är överkomliga även för vegetarianer

De senaste åren har priserna på många vegetariska rätter stigit kraftigt. Från att tidigare varit de billigaste alternativen på många restauranger, är numera vegetariska rätter de dyraste på menyn. Orsaken till detta är att efterfrågan på bra grönsaker och frukt stigit. Logistikproblemen som kom i spåren av corona-pandemin har även de påverkat prisbilden uppåt. Men på Lilla Istanbul är priserna på de vegetariska alternativen humana. 

Lilla Istanbul har take away, precis som man kan förvänta sig av en modern snabbmatsrestaurang. På Lilla Istanbul kan du boka bord i förväg, vilket är bra om du har ett späckat tidsschema. Lilla Istanbul på Backaplan i Göteborg, skall inte förväxlas med Lilla Istanbul i Sala, som är en ovanlig samling moskéer. Så vill du äta får du bege dig till Göteborg, eller möjligen till Lilla Istanbul i Stockholm, som också är en restaurang belägen i förorten Sollentuna.

Lilla Istanbul – här för att stanna

Restauranger av den typ som Lilla Istanbul representerar, är helt klart här för att stanna. Att kunna kombinera möjligheten med avhämtning av mat, med möjligheten att kunna äta på plats, gör naturligtvis en restaurang av det här slaget mycket eftertraktad. 

Lägg därtill en generös prisbild. Som vi nämnde inledningsvis så håller Lilla Istanbul samma pris oavsett om du äter här på lunchen eller senare på dagen. Lunchgästerna får tillgång till ett brett utbud av rätter, och middagsgästerna åtnjuter den förmånliga prisbild som lunchgästerna har. Det blir verkligen en sann win win situation av det hela.

Slutligen har vi då läget, som också det är valt med omsorg. I stället för att ligga mitt i city, med de dyra hyror detta medför, väljer man ett bra läge en bit utanför den absoluta stadskärnan, utan att för den skull förlora gäster. Närheten till Backaplans alla butiker säkrar en ständig ström av kunder.

Bästa rätterna på Lilla Istanbul, Göteborg:

  • Tabouleh
  • Köfte
  • Lahmacun
  • Alla härliga meze-rätter