Ölkalender

0
565

En ölkalender passar de flesta som vill sätta guldkant på den mörka och ibland alltför långa perioden innan jul. Det är en adventskalender för vuxna som vill njuta av livet och få en liten överraskning varje dag. Kanske är det den mognare versionen av en traditionell adventskalender med choklad, men som har en mycket mer tillfredsställande smak. Vi tror faktiskt inte att det kan bli bättre.

Det har ju blivit mer och mer populärt under de senaste åren med alternativa adventskalendrar, och öl är inget undantag. Det finns exempelvis kalendrar med kaffe, te, speciella chokladalternativ, lakrits, smink, nagellack, hudvårdsprodukter, erotikprodukter, strumpor, skraplotter, och så vidare. Självklart ska det även finnas en med öl!

Vad är en ölkalender?

Som namnet indikerar är en ölkalender en adventskalender med 25 olika ölsorter. Den innehåller öl från både större och mindre bryggerier från världen över, och de är alla helt unika. Det innebär att de inte finns att köpa någon annanstans i världen, så du kan vara säker på att du får nya smakupplevelser varje dag. Ingen dag är den andra lik och det gör det ännu mer spännande.

Ölsorterna kan dessutom variera från att vara traditionella veteöl till modernare IPA:s och Belgiska trappistöl. Ölen kommer från 14 olika länder och några av dem är Frankrike, USA, Estland, Nya Zeeland, Spanien och självklart även Sverige. Varje bryggeri har även fått välja en ölsort som markerar något särskilt hos just dem. Det kan exempelvis vara lokala ingredienser, annorlunda bryggningsmetoder eller andra originella idéer.

Via en hemsida som finns länkad på din ölkalender kan du även få tillgång till material från bryggerierna. Då kan du få se hur det ser ut, höra historien om bryggeriet och bryggarna, ta del av speciella anekdoter, lära dig mer om smaknoterna i ölet och en rad andra intressanta saker.

Tips inför köpet av en ölkalender

Om du vill köpa en ölkalender kan du behöva vara ute i god tid då de är populära och tar slut fort. Det är även bra att vara snabb på bollen om du ska ge bort kalendern till någon. Detsamma gäller om du vill hinna få äga den och längta lite inför dagen den ska öppnas.

Ett annat tips är, om olyckan är framme och du inte hinner köpa en ölkalender i tid, att göra en själv. Det är inte alls svårt att göra en egen öl adventskalender, så länge du har tillgång till ett systembolag eller en annan återförsäljare och en god fantasi. Kanske kan du även behöva någon slags behållare för alla öl du samlar ihop. Här rekommenderar vi antingen en tom förpackning som speciellt ska rymma ölflaskor eller burkar. Eller också kan du slå in ölsorterna eller täcka dem på ett annat sätt och helt enkelt förvara dem i en låda eller en påse.

Om du ska behålla din ölkalender själv vill vi också tipsa om att låta någon annan slå in den. Då slipper du vara medveten om vilken öl du ska få vilken dag, och på så sätt ta bort spänningen som du ju bör få känna varje dag.

Vilka öl passar i en ölkalender?

Om du är intresserad av att göra en egen öl adventskalender vill vi också tipsa om att välja ut julöl för att få extra julkänsla. Några populära och hyllade exempel är:

  • Carnegie Porter – en svensk julklassiker med mäktig smak, doft av kaffe och ett härligt skum.
  • Sigtuna Midvinterblot – en stark imperial porter med en fyllig och mjuk smak med mycket rostade toner från mörk choklad, lakritsstång, kaffe och mörk malt.
  • Samuel Adams Winter Lager – en amerikansk och smakrik lager som gör sig extra bra till kryddig mat.
  • Bernard Bohemina Winter Ale – en tjeckisk ale med friska, fruktiga och rena toner med inslag av koriander.
  • St Peters Winter Ale – en engelsk ale som blivit en klassiker i Sverige med måttlig beska trots dess mörka ton.

Om du hellre vill slippa julhetsen innan julen är kommen kan du välja andra favoriter i ölväg. Du kan exempelvis samla ihop 24 eller 25 sorter som du vet med dig att du älskar och som du gärna vill knäppa på en Decemberkväll till middagen. Om du bara har burkar i 33cl kan du göra en estetiskt tilltalande kalender då den blir jämn och fin. Här är några exempel:

  • Ey’Bro – en mycket populär och omtyckt lager med maltig smak som har toner av ljust knäckebröd, citron, örter och halm.
  • Norrlands Guld – en annan populär och svensk lager med inslag av citrus, örter och knäckebröd.
  • Carlsberg – en ljus lager med en maltig smak som har inslag av citrusskal, knäckebröd och honung.
  • Tuborg – en dansk ljus lager med brödig smak som även har toner av ljus sirap, örter och citrus.

Vi vill också, till sist, slå ett slag för att köpa unika och närproducerade ölsorter och alternativ. Du kan kolla på systembolagets hemsida eller andra återförsäljare och beställa hem olika spännande öler du aldrig förut smakat.