Sara Svensson – victim of her faith

0
173
faith

Blind tro och religiös fanatism kan ibland få en människa att begå handlingar som normalt inte räknas till de moraliska dygderna. I det lilla samhället Knutby ägde en nästan osannolik händelseutveckling rum i början av 2000-talet. Offer i dramat blev Sara Svensson som kom att kallas barnflickan. 

Fakta om Sara Svensson

FöddÅr 1977
FödelseortVaggeryd
DomDömd för mord och mordförsök
StraffRättspsykiatrisk vård
UtskrivenÅr 2011

Sara Svensson och Knutby

De händelser som utspelade sig i pingstförsamlingen i Knutby blev till en följetong i media under flera år, under namnet Knutbymorden. Kvällspressen kunde ständigt fira triumfer och vältra sig med nya avslöjanden om de mest osannolika absurditeter i församlingen. Någon hänsyn till att det kom att drabba en närmast försvarslös ung människa visades inte. 

Namnet Sara Marie Svensson kommer för evigt att bli förknippat med Knutby även om hon idag lever ett helt nytt liv och har sonat sitt straff.  Att dramat i Knutby dokumenterats på teater, film och i en bok följer helt den massmediala logiken.

Hennes väg från uppväxten i Småland till dåden i Knutby kan sammanfattas i korthet:

 • Utexaminerad från gymnasiets omvårdnadsprogram 
 • Arbete med personer med funktionsnedsättningar under ett år
 • Bibelskola i Aneby
 • Praktik i Knutby under en månad
 • Flyttar till Knutby och går i träningsskola år 1998
 • Gifter sig i september år 2000
 • Flyttar in till församlingens pastor Helge Fossmo i juni år 2001 som barnflicka
 • Misshandlar Fossmos hustru år 2003, men ingen polisanmälan görs
 • Flyttar till sin far i Vaggeryd, men Fossmo håller hela tiden telefonkontakt
 • Helge Fossmo övertalar henne att köpa ett vapen
 • Återvänder till Knutby i januari 2004
 • Mördar Alexandra Fossmo i januari 2004 
 • Lämnar Knutby och kastar delar av mordvapnet i Vaggeryd och från Ölandsbron

Sara Svensson greps nästan omedelbart efter sitt mord och mordförsök. Hon hävdade dock att ingen annan person varit delaktig i brottet, vilket dock sedan visade sig vara en grav lögn.

Dramat i Knutby och Sara Svensson

Det som kom att kallas “Dramat i Knutby” innehåller många akter och flera rollinnehavare. Huvudrollerna får dock anses ha spelats av pastor Helge Fossmo, Åsa Walldau (även kallad “Kristi Brud”) samt barnflickan Sara Svensson. Pastorn tycks ha haft en osedvanlig förmåga att framföra sitt religiösa budskap så att Sara kunde begå den mest bestialiska handling som går att tänka sig. Trots att Sara redan hade en make hade hon uppenbarligen som mål att bli Fossmos nya hustru efter att han blivit änkeman. Pastorn hade intalat henne att det var Guds vilja att hon skulle mörda två personer. Hon skulle inte bara mörda Fossmos hustru utan även en annan manlig församlingsmedlem med vars hustru pastorn haft en sexuell förbindelse.

Den tredje huvudrollen spelas av Åsa Waldau. Hon var pastor i församlingen som en av flera lekmän. Två profetior hade förkunnats för församlingen, nämligen att Gud hade en plan för Knutby och att en tjänarinna skulle komma till församlingen. Tjänarinnan var “Kristi brud” som var trolovad med Jesus. Till dramat hör också att Åsa Waldau var syster med Fossmos hustru Alexandra. 

Efter mordet tog Waldau till stor del över ledningen för församlingen. Hon utövar sitt ledarskap med fast hand och delvis med våld. Dessutom tar hon emot pengar från församlingens medlemmar. Någon delaktighet i mordet på sin syster hade hon naturligtvis inte. Vad har då hänt med Knutby idag? Till slut förlorar Åsa Waldau makten och år 2018 läggs församlingen ner. 

Sara Svenssons liv idag

Att den rättsmedicinska undersökningen visade att Sara Svensson hade en diagnos förvånar naturligtvis ingen. Vid rättegången dömdes hon till vård på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Efter att hon lämnat vården lever hon ett tillbakadraget liv i en mindre ort. Enligt uppgift i pressen tas hon väl omhand av kristna vänner. Vi kan hoppas att hon sluppit ifrån det extrema religionsutövandet som förekom i Knutby.