50 – års fest – det här ska du tänka på

0
496

Att fira sin 50-årsdag är en milstolpe i livet. En del ser fram emot sitt 50-års kalas medan andra mest känner att det är något som ska avklaras. Men med rätt planering kommer du att kunna fira din 50 års fest precis som just du vill.

Tänk på att ju mer du har planerat innan desto mer kan du njuta på festen. Utgå ifrån dig själv när du planerar festen och se till att påbörja planeringen i god tid. Om du vill ha en stor fest kan det vara smart att ta hjälp av släkt och vänner.

Din fest – dina regler

För att du ska kunna ha roligt på din egen fest ska du också planera den som di själv vill ha den. Vill du ha en enklare middagsbjudning med familj och de närmsta vännerna är det såklart en sådan fest du ska planera.

Om du har en bred bekantskapskrets kan du välja att dela upp firandet. Ibland är det kanske bättre att ha en enklare middag med släktingar en dag och sedan ett hejdundrande party en annan dag. Ett annat alternativ är att ha en öppen bjudning som pågår under eftermiddagen och de som sedan vill stanna på tjo och stim dröjer sig helt enkelt kvar tills kvällen tar vid.

Bestäm tid och plats

Börja med att bestämma var du vill ha festen. Om du vill ha en större lokal med plats för både mat, dryck och dans behöver du boka lokal. Det kan vara svårt att hitta lediga lokaler så se till att vara ute i god tid. Efter pandemin är det högt tryck på festlokaler eftersom så många har skjutit upp sina bröllop och andra fester. Tänk på att det är lättare att avboka en lokal än att hitta en annan om ditt förstahandsval skulle vara upptaget.

Inbjudningskort

Se till att skicka ut inbjudningskorten i god tid innan festen. Skriv ett väl tilltaget osa på så att du tidigt vet hur många som kan komma. Själva inbjudningskorten sätter tonen på festen, vill du ha en lite mer högtidlig fest bör detta märkas på ditt inbjudningskort. Skriv också eventuella önskemål på korten, Vill du inte ha små barn på festen är det bra om du skriver det. Har du speciella önskemål om klädsel ska det också stå på inbjudningskorten.

Presenter

Nu när du är 50 år kanske du har det mesta som du behöver, skriv dina önskemål om presenter på inbjudningskorten. Det blir allt vanligare att be gästerna skänka till välgörenhet istället för att köpa en presenter.

Mat

Det finns inga regler om hur mat, tårta och dryck ska vara på ett 50 – års kalas. Du bestämmer själv hur du vill ha det. Antalet gäster påverkar också hur det kommer att se ut med mat och dryck. Är ni ett mindre sällskap är det oftast servering vid bordet men om du har en stor fest så är det enklaste att ha en buffé. Tänk på eventuella allergier så att det finns något för alla.

Dryck

Har du ett stort antal gäster och något begränsad budget kan du faktiskt ha en bar på festen, där gästerna kan handla för en billig slant. Ta gärna hjälp av några vänner så att baren kan vara bemannad under kvällen. Oftast räcker det rött vin, vitt vin öl och någon form av drink. Det lättaste är att göra en drinkblandningen innan.

Finns det möjlighet så är det bra att ha baren i närheten av ett kylskåp så att dryckerna håller sig kalla. Glöm inte bort ett alkoholfritt alternativ. På systembolaget kan du hitta goda alkoholfria drycker som brukar uppskattas av de gäster som inte dricker alkohol.

Nattamat

Efter flera timmar på dansgolvet är det alltid gott med nattamat. Nattamaten ska vara enkel och även lätt att servera. Det fungerar bra med korv och bröd eller varför inte en pastasallad. Vid den här tiden på dygnet brukar det mesta smaka gott.

Ta hjälp av dina vänner

Det är en del jobb med att planera en fest, var inte rädd för att delegera uppgifter till dina vänner. Tänk på att du kommer behöva hjälp under själva festen. Be ett par kompisar ha extra koll på lite lika ansvarsområden. Det kan vara någon som ser till att ny dryck fylls på i kylskåpet, att det är fräscht på toaletterna och att musiken flödar med rätt musik under kvällen. Då kommer du också att kunna njuta av kalaset.