Så väljer du elsparkcykel

0
278
Välj rätt elsparkcykel

Elscooter, elspark eller elsparkcykel. Kärt barn har ju som bekant många namn. Oavsett vad du kallar fordonet i fråga så har du säkert en bestämd åsikt om dem. Många har nämligen det. En del människor tycker mest att de är i vägen där de ofta står huller om buller på stadens trottoarer. Minst lika många har dock tagit den elektriska sparken till sitt hjärta, och tillhör du den gruppen så har du säkert funderat på att skaffa en egen elspark.

Men att välja rätt är inte alltid helt lätt och därför har vi sammanfattat vad du ska tänka på när står i begrepp att köpa elsparkcykel. Den bästa elsparkcykeln för dig är nämligen inte automatiskt den som är bäst för alla.

Sträcka per laddning

Att kunna använda sin nya elsparkcykel så mycket som möjligt är gissningsvis det allra viktigaste när man köper den. Det bästa elscooter testet har därför i regel en sparkcykel som kan åka långt på en laddning som vinnare av testet.

Men här blir relationen mellan batteriets laddningstid och den körsträcka som cykeln får viktig att ta med i beräkningen. Du vill rimligtvis inte ha möjlighet att åka ett par timmar om du behöver ladda upp batteriet uppemot dubbelt så lång tid. Dessutom måste du tänka på att en förmåga att köra långt kommer med ett större batteri. Så, för att hitta bäst elscooter för dig måste du göra en avvägning av dessa tre egenskaper.

Extra batterier

Laddar du ofta kommer batteriet förmodligen att bli sämre med tiden. Kolla om det är lätt att hitta extra batteri eller om det rentav medföljer ett extra. Det är för de flesta en god idé att ha ett extra batteri eftersom du då kan se till att alltid ha tillgång till elsparkcykeln även om du glömt att ladda upp batteriet.

Tillgång på service

Det är möjligt att en elscooter vinner test trots att den inte kommer från en känd tillverkare. Det här är normalt sett inget större problem, ofta kan det snarare vara en fördel. Men du bör vara förberedd på att det är svårare att hitta reservdelar till en elsparkcykel som kommer från ett mindre märke. Dessutom kan det vara krångligare hitta en reparatör om och när din spark behöver service.

Tänk på storleken

I princip kan elsparkcyklar delas upp i cyklar för vuxna och för barn. De som tillverkas för barn är av naturliga skäl betydligt mindre än de för vuxna och dessutom har barnmodellen. Även om det är absolut vanligast att ett elsparkcykel test görs med cyklar avsedda för vuxna, så finns det undantag och du gör bäst i att kolla både en och två gånger om den spark du tycker ser bäst ut verkligen passar dig som vuxen.

Kontrollera också höjden på cykelns styre en extra gång. Det är långt ifrån alla elsparkcyklar som tillåter dig att justera styrets höjd och ett för lågt styre kan orsaka en obekväm åkning. Det här gäller speciellt om du åker längre sträckor eller mycket ofta.